Catalunya nit

Viure sense fer plans: la "petita Ucraïna" de Guissona, després de 2 anys de guerra

Coincidint amb el segon aniversari de l'esclat del conflicte visitem aquest municipi de la Segarra, que concentra el percentatge més alt de població ucraïnesa de Catalunya

Manel Alías / Noelia CasellasActualitzat

Just trepitjar el mercat municipal, ja se sent parlar ucraïnès. És fàcil en un poble, Guissona, que acull ciutadans de 49 nacionalitats

Aquesta és la població catalana amb un percentatge més gran d'ucraïnesos: un 15% dels seus 7.600 habitants ho són. Molts hi viuen des de fa més d'una dècada, però la guerra que va esclatar fa dos anys ha aguditzat la seva arribada. I també el seu patiment de viure a distància un conflicte que senten igualment propi.

La plaça on hi ha l'ajuntament és el centre neuràlgic dels guissonencs, també d'aquells que ho són havent nascut a Ucraïna. En Vasil hi va arribar fa anys. Com gairebé tothom, va començar treballant a la cooperativa càrnia BonÀrea, principal motor econòmic del poble, però ara forma part de la brigada municipal.

Ell no va venir a Catalunya a conseqüència de la guerra, però li va esclatar estant lluny dels seus. Té la mare a Ucraïna, però no la pot anar a veure perquè, si entra al país, podria ser cridat a files, com tots els homes menors de 60 anys (aquest any en farà 59).

"No tinc por d'anar al front, però tinc dos fills i una dona. Ajudem amb diners, medicaments..."

Una cosina seva, infermera, va anar al seu país de vacances i s'hi va haver de quedar per ajudar.

El Vasil és ucraïnès i treballa a la brigada municipal de Guissona
El Vasil és ucraïnès i treballa a la brigada municipal (3Cat)

La següent ciutadana ucraïnesa és fàcil de localitzar: l'aparador d'una botiga de roba de dona, a tocar de la mateixa plaça, està presidit per la frase "No a la guerra".

Rere el taulell hi ha la Natalie, que va arribar a Guissona ara fa 17 anys. Ho va fer seguint el seu marit, que ja hi era, i ella també va començar treballant a la cooperativa. Ara té aquest negoci propi, però admet que li ha estat "molt difícil" aconseguir-ho. 

Des de l'inici de la guerra, ara fa dos anys, ha notat un increment en l'arribada de compatriotes, que ara tornen a ser veïns seus. Amb tot, recorda que el conflicte va arrencar molt més enllà, amb la invasió del Donbàs l'any 2014, que va provocar les primeres onades d'exiliats. "La meva jove i el meu nét eren aquí, però volien estar amb el seu marit, el seu pare... així que ara són allà", explica.

La Natalie, ucraïnesa, regenta el seu propi negoci de roba femenina a Guissona
La Natalie regenta el seu propi negoci de roba femenina (3Cat)

La resta de la seva família també és a Ucraïna, tot i que no amb tota hi manté el mateix contacte. Ha deixat de tenir relació amb un dels seus germans, ucraïnès favorable a Rússia: "No hi parlo, per mi no existeix", sentencia taxativament. Ella hi va anar de vacances l'any passat, per veure com estava la seva mare, i ho recorda com una experiència difícil: 

"Quan sonava l'alarma em tornava boja. Ells hi estan acostumats, però jo no."

Si mira cap al futur, la Natalie es mostra pessimista:

"La guerra no s'acabarà mai, perquè tenim un veí maleït. No es pot explicar l'odi que té contra Ucraïna. Putin vol matar i res més. I té el suport del seu poble, que està malalt. Per això no hi ha remei."

Passejant pels carrers del poble, és fàcil reconèixer faccions eslaves cada pocs passos. Els prop de 1.200 ucraïnesos que viuen a Guissona són la primera comunitat de nouvinguts d'un municipi on més de la meitat de la població ha nascut a l'estranger. Els segueixen, de prop, els romanesos i, a més distància, els senegalesos. 

Lluny dels tòpics i prejudicis, aquestes xifres s'han convertit en una oportunitat per aquest poble segarrenc, que ha esdevingut un exemple d'integració. També a escala laboral: el percentatge d'atur no arriba ni al 3%, tot i que molts han hagut de renunciar a les seves anteriors professions i vocacions.

Manel Alías, a l'ateneu de Guissona
Manel Alías, a l'ateneu de Guissona (3Cat)

La Mariana, a Ucraïna, era professora. Aquí treballa com a cambrera. "Hi ha una gran diferència", lamenta. Per això ella, el seu marit i els seus fills es plantejaven recuperar la seva vida d'abans, però ara ja no ho veuen tan clar.

"Abans de la guerra teníem plans per tornar, però ara és perillós pels nens, així que no ho sabem. Vivim sense plans" 

De moment, els seus plans més immediats són seguir treballant al bar de l'ateneu de Guissona, des d'on aquest dijous el programa "Catalunya Nit" de Catalunya Ràdio, amb Manel Alías al capdavant, ha emès una edició especial amb motiu dels dos anys de l'esclat de la guerra entre Rússia i Ucraïna. 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut