La compareixença de Joe Biden ha estat convocada d'urgènica i tot just ha durat tres minuts (EFE/EPA/Chris Kleponis)

Biden condemna les "manifestacions violentes" a les universitats i manté el suport a Israel

El president dels Estats Units es veu forçat a comparèixer públicament després que ja hi ha almenys 2.000 detinguts en les protestes propalestines

Redacció/AgènciesActualitzat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha cedit a la pressió i aquest dijous a la tarda s'ha pronunciat sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza que s'estenen per tot el país. La policia ha fet almenys 2.000 detinguts des del 18 d'abril.

El mandatari nord-americà ha condemnat la "violència" als campus en un discurs sense previ avís a la Casa Blanca en què s'ha negat a reconsiderar el seu suport a Israel i que ha buscat l'equilibri entre el dret a la llibertat d'expressió i el manteniment de la llei i l'ordre.

Joe Biden s'ha presentat ell mateix com el garant de totes dues coses, tot i que el seu breu missatge, de tres minuts, s'ha centrat sobretot a condemnar la violència i el caos que, segons ell, els estudiants han generat.

"No som un país autoritari on silenciem la gent o oprimim la dissensió. Els nord-americans són escoltats. De fet, la protesta pacífica és en la millor tradició de com els nord-americans responen a qüestions controvertides. Però tampoc no som un país sense llei. Som una societat civil i ha de prevaldre l'ordre."

El president dels Estats Units ha subratllat que la protesta pacífica és l'única que està protegida. Biden ha insistit que el vandalisme, paralitzar els campus i amenaçar i intimidar persones no són protestes pacífiques, sinó il·legals.  

El mandatari nord-americà havia guardat silenci els últims dies sobre l'expansió de les protestes per tot el país i ha volgut deixar clar que als campus universitaris no hi caben els discursos d'odi ni la violència de cap mena. 

Detencions durant el desallotjament d'UCLA (Reuters/Mike Blake)

Biden manté el suport a Israel

En acabar el discurs, Biden ha contestat amb un "no" quan un periodista li ha preguntat si les protestes universitàries li havien fet reconsiderar les seves polítiques cap a Israel.

El president nord-americà ha respost de la mateixa manera quan li han plantejat si creia que calia enviar la Guàrdia Nacional, un cos militar, als campus on encara hi ha protestes, tal com va passar a Texas per ordre del governador. 

El darrer cop que Biden va parlar sobre les manifestacions contra la guerra a Gaza va ser el 22 d'abril, responent a preguntes de la premsa. Aleshores va dir que condemnava les "protestes antisemites" i a "aquells que no entenen el que està passant amb els palestins".

Almenys 2.000 detinguts arreu dels Estats Units

Els desallotjaments i l'actuació policial s'han intensificat arreu del país després que les protestes s'hagin estès pels Estats Units en les darreres setmanes per denunciar el suport del govern de Joe Biden a Israel i la complicitat dels centres educatius.

Després de desmantellar els campaments de la Universitat de Colúmbia (Nova York) i el de la Universitat de Wisconsin, la policia ha irromput en les últimes hores a la Universitat de Califòrnia, a Los Angeles, a petició de la mateixa universitat. El desallotjament s'ha saldat amb uns 200 detinguts.

A New Hampshire, al Dartmouth College, també hi ha hagut xocs amb la policia després que diverses persones intentessin muntar un campament. Segons mitjans locals, hi ha gairebé un centenar de detinguts. 

A la Universitat de Texas, a Dallas, hi ha hagut uns fets similars, amb almenys 17 detinguts després que els manifestants intentessin instal·lar-se en tendes al campus. A la Portland State University, estudiants que s'havien tancat a la biblioteca des de dilluns també han estat expulsats.

Incidents semblants s'han replicat en les últimes hores a la Universitat de Buffalo, que pertany a la universitat pública de Nova York (CUNY), i a un altre centre privat de la mateixa ciutat, la Universitat de Fordham.

ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut