Giorgia Meloni saluda Justin Trudeau davant Volodímir Zelenski i Ursula von der Leyen (EFE/EPA/Filippo Attili)

La UE i el G7 refermen el suport a Ucraïna en el segon aniversari de la invasió russa

Von der Leyen, Meloni i Trudeau viatgen a Kíiv, des d'on la primera ministra italiana presidirà una cimera extraordinària del G7 sobre noves sancions a Rússia dos anys després de l'inici de la guerra

Actualitzat

"Més que mai, estem fermament al costat d'Ucraïna". La frase és de l'alemanya Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, que ha arribat a Kíiv per commemorar el segon aniversari de l'inici de la invasió russa.


En un missatge a X, també ha volgut "celebrar l'extraordinària resistència del poble ucraïnès", i ha remarcat que la Unió Europea (UE) hi donarà suport "financerament, econòmicament, militarment i moralment".

"Fins que finalment el país sigui lliure", ha reblat.

Von der Leyen arriba a Kíiv tres setmanes després que la UE acordés un suport financer a Ucraïna per valor de 50.000 euros en quatre anys, i després que la setmana passada el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, signés acords de seguretat bilaterals amb el canceller, Olaf Scholz, i amb el president francès, Emmanuel Macron.

A mitjan gener ja n'havia signat un de semblant amb el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, que va desplaçar-se a Kíiv, i aquest dissabte s'espera que en signi un amb la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i amb el primer ministre canadenc, Justin Trudeau.

Volodímir Zelenski i Rishi Sunak conversen durant la cimera de l'OTAN a Vílnius el 7 de juliol (Europa Press/Contacto/Dominika Zarzycka)

Meloni i Trudeau, juntament amb el primer ministre de Bèlgica, Alexander De Croo, han viatjat també fins a Kíiv amb l'objectiu de subratllar el compromís d'Occident amb Ucraïna.

La primera ministra italiana és, a més, la presidenta de torn del G7, i en presidirà telemàticament des de la catedral de Santa Sofia de Kíiv una reunió extraordinària amb motiu del segon aniversari de la invasió russa, amb participació de Zelenski, en què els líders d'Alemanya, el Canadà, els Estats Units, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit, més la UE, tenen sobre la taula aprovar noves sancions contra Rússia.

"Itàlia, Europa i Occident han de continuar al costat de Kíiv, perquè defensar Ucraïna vol dir allunyar la guerra, protegir el nostre interès nacional i impedir que el sistema internacional fundat sobre unes regles salti pels aires", ha declarat Meloni en una entrevista al diari italià Il Giornale publicada aquest dissabte.


Londres augmenta l'ajuda a Ucraïna

Des de Londres, Sunak ha anunciat aquest dissabte un paquet addicional de més de 285 milions d'euros per ajudar Ucraïna a adquirir municions, l'escassedat de les quals s'ha convertit en un problema.

"És el moment de mostrar que la tirania no triomfarà mai i de dir una altra vegada que serem al costat d'Ucraïna", ha dit Sunak en un comunicat, abans d'afegir: "Estem preparats per fer el que calgui, tant de temps com calgui, fins que [Ucraïna] guanyi."

El Regne Unit, un dels principals suports de Kíiv, té previst destinar gairebé 3.000 milions d'euros en ajuda militar a Ucraïna en el període 2024-25.


Zelenski: "Vencerem"

En un missatge de vídeo publicat aquest dissabte, el president ucraïnès ha defensat que s'aconseguirà la victòria: "Lluitem per això des de fa 730 dies de la nostra vida. I vencerem en el millor dia de la nostra vida", diu.

Zelenski, Von der Leyen, Trudeau, Meloni i De Croo han retut homenatge als soldats ucraïnesos caiguts en combat, en un acte solemne celebrat a l'aeroport de Hostómel, al nord-est de Kíiv, un lloc simbòlic perquè va ser aquí on l'intent rus de capturar Kíiv els primers dies de la invasió va fracassar.

Trudeau, Meloni, Zelenski, Von der Leyen i De Croo en l'acte a l'aeroport de Hostómel (EFE/EPA/Filippo Attili/Italian Government Press Office)

"Les tropes russes van intentar prendre ràpidament l'aeroport, i amb ell la capital ucraïnesa; i avui som aquí perquè van fracassar", ha remarcat Trudeau.

"Aquest lloc és un símbol dels fracassos de Moscou, un símbol de l'orgull ucraïnès", ha defensat Meloni.


Segona nit d'atacs a Odessa

Pel que fa al front bèl·lic, almenys una persona ha mort a la ciutat portuària d'Odessa, atacada per segona nit consecutiva, i dues més a Dnipró, al centre del país, quan drons russos han caigut sobre edificis residencials, segons han informat les autoritats regionals.

El govern ucraïnès, per la seva banda, assegura que ha fet un atac amb drons en una acereria russa que fonts de Moscou han admès que es tracta de la planta de Lípetsk, a uns 400 quilòmetres de la frontera, responsable del 18% de la producció russa d'acer.


Trinxeres i drons

Ucraïna arriba a les portes del tercer any d'invasió amb el problema de l'escassedat de munició i amb el món mirant més cap a la Franja de Gaza que cap a un conflicte estancat al qual costa veure-li un final, cosa que pot posar en risc o disminuir l'ajuda dels Estats Units, essencial. Ara mateix, el paquet de 61.000 milions de dòlars compromès pel president nord-americà, Joe Biden, està bloquejat al Congrés pels republicans.

Aquesta situació ha dut Zelenski a multiplicar els esforços diplomàtics per renovar els suports que li permetin continuar plantant cara a l'exèrcit rus.

Lluny queden aquells primers dies de la invasió en què els tancs russos van arribar a les portes de Kíiv i semblava que Putin aconseguiria el seu objectiu amb una guerra llampec.

Un equip de rescat treballa entre la runa d'un edifici bombardejat a Odessa, on almenys ha mort una persona (EFE/EPA/Ígor Tkatxenko)

La resposta ucraïnesa va capgirar aquests plans, però dos anys després, ni el fracàs militar ni els milers de soldats russos morts ni les sancions econòmiques no semblen haver debilitat Putin, que al març allargarà el seu mandat almenys fins al 2030, amb unes eleccions en què no tindrà oposició i que se celebraran amb Aleksei Navalni mort en circumstàncies no aclarides.

Després que l'esperada contraofensiva ucraïnesa no donés els fruits esperats, fa mesos que el conflicte és, sobretot, una guerra de trinxeres en què un petit avenç simbòlic, aconseguit després de mesos de combats i amb una gran pèrdua de vides humanes, com la captura d'Avdíivka, és celebrat com una gran victòria per part de Rússia.

Una situació que recorda la Primera Guerra Mundial, amb la diferència, això sí, del paper creixent que hi juguen els dispositius no pilotats, els drons, que s'estan convertint en una arma tant o més essencial que els míssils.


Mobilitzacions a favor d'Ucraïna

Coincidint amb el segon aniversari de l'inici de la invasió russa, ciutadans de diversos països han volgut sortir al carrer a mostrar el seu suport a Ucraïna. S'han fet manifestacions, entre altres ciutats del món, a Berlín, Tòquio, Taipei, Copenhaguen i Cracòvia.

Concentració a favor d'Ucraïna davant de la porta de Brandenburg, a Berlín (Reuters/Nadja Wohlleben)

Aquesta nit, a més, diversos edificis i monuments s'han il·luminat amb els colors de la bandera ucraïnesa, com la seu de la Comissió Europea, a Brussel·les.

Bandera d'Ucraïna projectada sobre la seu de la Comissió Europea, a Brussel·les (Comissió Europea)
ARXIVAT A:
Unió EuropeaUcraïnaRússia
Anar al contingut