El pilot va posar-se d'acord amb la intel·ligència del bàndol contrari per entregar-se amb l'helicòpter a canvi de mig milió de dòlars (Reuters)

Les incògnites de la mort de Maksim Kuzminov, que hauria convidat l'exnòvia a visitar-lo

Rússia diu que era un "traïdor criminal" que va convertir-se en un "cadàver moral" tan bon punt es va entregar a Ucraïna

Maksim Kuzminov, el militar desertor rus que va morir a trets la setmana passada al País Valencià, havia decidit anar-se'n d'Ucraïna malgrat que els serveis secrets li havien recomanat que es quedés allà per poder oferir-li protecció.

"En lloc de quedar-se aquí, va decidir anar a Espanya", ha explicat una font anònima de la intel·ligència militar ucraïnesa (GUR) al diari Ukrainska Pravda.

"Segons el que sabem, va convidar la seva exnòvia i el van trobar assassinat a trets", detalla la mateixa font sense aclarir quina importància podria tenir aquesta dada en un cas que continua envoltat d'incògnites i del qual la Guàrdia Civil encara no ha donat més explicacions.

Sigui com sigui, totes les mirades apunten cap a Rússia, que ja ha deixat clar que la mort a trets de Kuzminov a la rampa d'un garatge de la Vila Joiosa no els ha suposat cap sorpresa ni els ha sabut cap greu.

Mentre els mitjans russos es feliciten per la notícia, el director dels serveis d'intel·ligència exterior, Serguei Narishkin, ha titllat Kuzminov de "traïdor i criminal" que "es va convertir en un cadàver moral quan va planejar el seu terrible crim", en referència al fet d'haver-se entregat a Ucraïna en una operació en què van morir els militars que l'acompanyaven a l'helicòpter que pilotava.

"A Rússia se sol dir que, sobre els morts, o se'n parla bé o no se'n parla", ha sentenciat Narishkin.

De fet, a l'octubre, un membre dels seus serveis d'espionatge va dir, en un programa de televisió, que Kuzminov no viuria prou per ser jutjat.

El noi va participar en un reportatge difós per Ucraïna, que volia treure rèdit de la seva deserció (Reuters)

"Hem ajudat altres desertors"

La notícia de la mort de Kuzminov ha inquietat un grup anomenat Russos Lliures a Espanya, que assegura que ha ajudat altres desertors russos en els últims dos anys.

Una portaveu del grup, Yúlia Taran, ha explicat a Reuters que és habitual que aquestes persones adquireixin identitats falses "per tal que no els trobi el president Vladímir", i s'ha mostrat preocupada pel nivell de protecció que els ofereix Espanya:

"Crec que ara estan molt preocupats i esperem que la policia i els serveis secrets espanyols facin bé la seva feina per evitar qualsevol altra persecució."

De fet, a la zona de la Vila Joiosa és habitual veure banderes d'Ucraïna en molts balcons, perquè els refugiats ucraïnesos constitueixen una part important de la població de la ciutat, juntament amb ciutadans d'origen rus i búlgar.

A l'edifici on van assassinar el pilot rus desertor, fins al 70% dels residents són originaris de l'est d'Europa, segons ha explicat l'administrador de la propietat a Reuters.
 

Una altra mort envoltada d'incògnites

A Maksim Kuzminov el van tirotejar dos desconeguts que van aconseguir fugir, en un cas que va tractar-se en un primer moment --abans de saber-se la seva identitat real-- com una possible revenja entre narcotraficants.

Però aquesta no és la primera mort en estranyes circumstàncies de ciutadans russos, dins o fora del seu país. Els últims dies hi ha hagut el cas de l'opositor Aleksei Navalni, i n'hi ha molts d'altres.

Per exemple, fa dos anys van aparèixer els cadàvers de Serguei Protosenya, la seva dona i la seva filla en una casa de Lloret de Mar on residien secretament. Es tractava d'un oligarca rival de Putin, i el cas es va tractar com un crim masclista.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut